Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

donderdag 11 april 2024

20:00 - 21:40
Locatie

Gemeentekantoor Noordwijkerhout, Herenweg 4

Voorzitter
Koen Vermeulen
Toelichting

De besluitvorming kent drie fases: beeldvorming, meningsvorming en besluitvorming. De commissie bespreekt onderwerpen in de beeldvormende of meningsvormende fase. Besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraadsvergadering.


Bij beeldvorming halen de leden informatie op en vormen zich een beeld van een onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie. Het verzamelen van informatie en het vormen van een beeld staan centraal.


Als een onderwerp voor meningsvorming voorligt, dan bereiden de leden de besluitvorming in de raad voor en komen zij tot een politiek standpunt. De fracties gaan met elkaar in debat en het college beantwoordt politieke vragen en legt verantwoording af over het voorstel dat voorligt.


De vergadering is te volgen via https://channel.royalcast.com/noordwijk/#!/upcoming.
De stukken zijn digitaal te raadplegen via het Raadsinformatiesysteem (www.noordwijk.nl/gemeenteraad).


Eenieder heeft het recht tijdens de commissievergadering in te spreken. Indien u van het spreekrecht gebruik maakt, dan wordt u verzocht zich voor 12.00 uur aan te melden. Voor nadere informatie en aanmeldingen kunt u zich wenden tot de griffie, telefoon 071 36 60 429 of griffie@noordwijk.nl.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3.a

  4. 3.b

    Ter vaststelling.

  5. 4
    Inventarisatie insprekers
  6. 5

    20.15 uur - 20.30 uur
    Dit is een standaard onderdeel van de commissieagenda. De commissieleden en het college kunnen hier kort onderwerpen inbrengen/terugkoppelen over aangelegenheden uit de Gemeenschappelijke Regelingen die de commissie aangaan, zoals ODWH.

  7. 6

    In mei 2023 is, namens de eigenaar van Hotel Waikiki aan de Katenblankweg 2 in Noordwijk aan Zee, een verzoek ingediend om het bestemmingsplan Noordwijk aan Zee te wijzigen, omdat het in strijd zou zijn met de (Europese) Dienstenrichtlijn. Het verzoek is ingediend naar aanleiding van het handhavingstraject dat is gestart, omdat arbeidsmigranten niet in het hotel mogen worden gehuisvest.
    Adviesbureau BRO heeft een Dienstenrichtlijntoets uitgevoerd. Uit deze onderbouwing blijkt dat wordt voldaan aan de voorwaarden uit de Dienstenrichtlijn en het bestemmingsplan daarom niet in strijd is met Dienstenrichtlijn.
    Omdat het vaststellen van bestemmingsplannen en wijzigen hiervan een bevoegdheid is van de gemeenteraad, moet dit verzoek worden voorgelegd aan de raad. 


    Naast dit verzoek is o.a. ook een principeverzoek ingediend, een omgevingsvergunning aangevraagd en loopt een handhavingsprocedure.

    Voorgesteld besluit

    1. Het verzoek voor het wijzigen van het bestemmingsplan Noordwijk aan Zee te weigeren

  8. 7

    De gemeente heeft aangegeven een voorkeurspositie in te willen nemen voor de verwerving van de gronden aan de Van Berckelweg 51 en 51a, Noordwijk sectie L nummers 97, 98, 264 en 265. Het voorkeursrecht is hiervoor het wettelijke middel. Dit voorkeursrecht kan worden gevestigd op percelen die geen agrarische functie zijn toebedeeld of nog niet zijn verkocht aan derden waarvan de koopovereenkomst dan nog niet is ingeschreven in de openbare kadastrale registers.



    Het doel van het vestigen van het voorkeursrecht, is het geven van een eerste recht van koop aan de gemeente. Hiermee wordt de positie van de gemeente versterkt ten einde het beleid voor de fysieke leefomgeving te realiseren. Het voorkeursrecht is een middel waarmee speculatie en stijging van grondprijzen kan worden tegengegaan en de regie bij de verwezenlijking van de voorgestane ontwikkelingen kan worden behouden.


    De gemeenteraad dient het besluit van het college, genomen op 13 februari 2024 binnen drie maanden na het ingaan ervan te laten volgen door een voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1 eerste lid Omgevingswet waarmee het voorkeursrecht voor drie jaren wordt gevestigd.

  9. 8

    Voorliggend vast te stellen bestemmingsplan maakt het voor de eigenaren van Herenweg 300 te Noordwijkerhout mogelijk om de bestaande bedrijfswoning om te zetten naar een burgerwoning. Zij wensen de bedrijfsactiviteiten op het perceel te beëindigen en de bedrijfsbebouwing te verwijderen. Deze omzetting is strijdig met het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied 2015’. Een gedeelte van de bestemming ‘Agrarisch-Bollenteelt- Bollenzone 1’ wordt omgezet naar de bestemmingen ‘Wonen’ en ‘Tuin’. Het overige gedeelte van het perceel behoudt de bestemming ‘Agrarisch-Bollenteelt- Bollenzone 1’ en zal worden verhuurd voor de bollenteelt. Dit gebruik is vastgelegd in een overeenkomst met de GOM. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend.

    Voorgesteld besluit

    I) het bestemmingsplan ‘Herenweg 300 Noordwijkerhout’ (NL.IMRO.0575.BPBGHerenweg300NWH-VA01) vast te stellen**;**
    II) het bestemmingsplan ‘Herenweg 300, Noordwijkerhout’ te publiceren en ter inzage te leggen**.**

  10. 9

    Voorliggend vast te stellen bestemmingsplan maakt het voor de eigenaar van een teeltbedrijf voor sierplanten mogelijk om bedrijfsbebouwing aan de achterzijde uit te breiden ten behoeve van het droog stallen van o.a. kuubkisten. Het bedrijf is gevestigd op het perceel ’s-Gravendamseweg 65, te Noordwijkerhout. De uitbreiding van ca. 1.000 m2 sluit aan op een achtergelegen bedrijfsgebouw en omvat een overkapping die aan de achterzijde afgesloten is. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend.

    Voorgesteld besluit

    I) het bestemmingsplan ‘‘s-Gravendamseweg 65, Noordwijkerhout’ (NL.IMRO.0575.BPBGGravendam65-VA01) vast te stellen;
    II) het bestemmingsplan ‘‘s-Gravendamseweg 65, Noordwijkerhout’ te publiceren en ter inzage te leggen.

  11. 10

    Commissieleden kunnen vragen voor de rondvraag voorafgaand aan de commissievergadering Ruimte tot woensdag 16.00 uur naar griffie@noordwijk.nl sturen.

  12. 11
    Sluiting