- Locatie
Gemeentekantoor Noordwijkerhout, Herenweg 4
- Voorzitter
- K. Vermeulen
- Toelichting
-
Dit is een meningsvormende commissievergadering.
De gemeenteraad vergadert in 3 stappen
- Tijdens de beeldvormende commissievergadering halen de raadsleden eerst informatie op. Ze vormen zich een beeld van een onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie.
- In de meningsvormende vergadering stellen de leden daarna vragen aan de verantwoordelijke wethouder, ze gaan met elkaar in debat en bepalen hun standpunt.
- Ten slotte neemt de gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsvergadering een besluit over het onderwerp. De fracties gaan met elkaar in debat en het college beantwoordt politieke vragen en legt verantwoording af over het voorstel dat voorligt.
Kijk live mee
De vergadering is te volgen via https://channel.royalcast.com/noordwijk/#!/upcoming.
De stukken zijn digitaal te raadplegen via het Raadsinformatiesysteem (www.noordwijk.nl/gemeenteraad).
Kom inspreken over een onderwerp op de agenda
U heeft het recht tijdens de commissievergaderingen in te spreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Als u van uw spreekrecht gebruik wilt maken, meldt u zich dan minstens 24 uur voor aanvang van de vergadering aan bij de griffie. Dat kan via telefoonnummer 071 - 36 60 429 of via griffie@noordwijk.nl.
Andere vragen aan de raad
U kunt ook bij de griffie terecht als u de gemeenteraad wilt bereiken over een onderwerp dat niet op de agenda van een commissie staat of voor andere vragen over de raad.
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststelling van de agenda
-
3.a
Ter vaststelling.
Bijlagen
-
3.b
Ter vaststelling.
-
4Inventarisatie insprekers
-
5
20.15 uur - 20.30 uur
Dit is een standaard onderdeel van de commissieagenda. De commissieleden en het college kunnen hier kort onderwerpen inbrengen/terugkoppelen over aangelegenheden uit de Gemeenschappelijke Regelingen die de commissie aangaan, zoals ODWH. -
6
Het voorliggende gewijzigd vast te stellen bestemmingsplan maakt het mogelijk om op de oorspronkelijk agrarische kavels van Duindamseweg 1 en 3A in Noordwijk een cluster van maximaal 22 Greenportwoningen te realiseren op kavels van ten minste 600 m2. Van de twee woningen op de betrokken percelen blijft de woning Duindamseweg 3A gehandhaafd. De woning Duindamseweg 1 zal worden gesloopt. Het ontwerp van het plan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn 15 ontvankelijke zienswijzen ingediend die aanleiding hebben gegeven om het plan te wijzigen. De raadscommissie en raad hebben op respectievelijk 4 juli en 11 juli 2024 vergaderd over het toenmalige raadsvoorstel. Sindsdien zijn er stukken aangepast. De behandeling van het raadsvoorstel voor vaststelling is vervolgens op 5 december uitgesteld omdat er nog een anterieure overeenkomst moest komen. Dat is inmiddels gebeurd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
I. Kennis te nemen van de zienswijzen die over het ontwerpbestemmingsplan zijn ingediend;
II. De zienswijzen overeenkomstig de Nota van beantwoording zienswijzen (tevens Nota van wijzigingen) te beantwoorden en de nota vast te stellen;
III. Het bestemmingsplan ‘Duindamseweg 1-3’ (NL.IMRO.0575.BPDuindamseweg1en3-VA01) vast te stellen;
IV. Geen exploitatieplan vast te stellen;
V. Dat afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. -
7
In 2023 is voor het plangebied Brongeest een stedenbouwkundig plan vastgesteld met de verkaveling van het woningbouwprogramma en buitenruimte. Het ontwerp beeldkwaliteitsplan beschrijft daarbij de gewenste beeldkwaliteit. Het Beeldkwaliteitsplan Bronsgeest vormt het kwalitatieve kader en de brug tussen ontwerp en bouwfase.
Het onderwerp is ook geagendeerd voor de beeldvormende commissie van 7 januari.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
I) Het ontwerp Beeldkwaliteitsplan Bronsgeest vrij te geven voor inspraak.
-
8
Een Exploitatieplan Bronsgeest is de basis om de kosten te kunnen verhalen en locatie-eisen te kunnen stellen voor de gebiedsontwikkeling Bronsgeest. Met dit besluit wordt het Exploitatieplan geactualiseerd. De stukken hebben van 6 december 2023 tot en met 16 januari 2024 ter inzage gelegen. De zienswijzen zijn beantwoord in de Nota van beantwoording zienswijzen. Na vaststelling zal het Exploitatieplan Bronsgeest, eerste herziening gelijktijdig met het Uitwerkingsplan Bronsgeest 2023 en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder bekend worden gemaakt en ter inzage worden gelegd.
Het onderwerp is ook geagendeerd voor de beeldvormende commissie van 7 januari.
Bijlagen
-
9
Om Noordwijkse starters op de woningmarkt te helpen om een woning te kopen verstrekt de gemeente Noordwijk via de SVn startersleningen. Een tijdige aanvulling van het fonds is nodig om de starterslening te kunnen blijven aanbieden.
Bijlagen
-
10
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft de gemeenteraad van Noordwijk een nieuwe rol gekregen bij bepaalde aanvragen om omgevingsvergunningen. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de raad voor een aantal afspraken vast te leggen over de werkwijze rondom vergunningen op de zogenaamde adviesrechtlijst. Het doel van deze afspraken is ervoor te zorgen dat de afwegingen in het kader van individuele aanvragen transparant en juridisch houdbaar worden gemaakt en dat het grootste deel van de aanvragen binnen de wettelijke beslistermijn kan worden afgehandeld.
Het onderwerp is ook geagendeerd voor de beeldvormende commissie van 9 januari.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
I) De volgende afspraken te maken voor aanvragen omgevingsvergunningen die op de adviesrechtlijst (d.d. 25 januari 2022) staan:
a) We werken met een standaardraadsvoorstel met bijlage “Quick scan ETFAL”;
b) In de bijlage “Quick scan ETFAL” brengt het college in beeld of de aangevraagde activiteit in verband met een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL) - al dan niet door het stellen van voorwaarden - aanvaardbaar is te achten èn kan voldoen aan regels gesteld door andere overheden;
c) Bij het raadsvoorstel zullen de situatietekening en bouwkundige tekeningen beschikbaar worden gesteld.
II) De volgende afwegingscriteria vast te stellen voor het plaatsen van eventuele nieuwe categorieën van gevallen op de adviesrechtlijst:
a) Het moet gaan om gevallen die aanzienlijke gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving
b) Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bevoegdheidsverdeling zoals die was voor inwerkingtreding van de Omgevingswet
c) De wettelijke beslistermijnen en de gewenste dienstverlening -
11
Grondbeleid stelt de gemeente mede in staat om sturing te geven aan de inrichting van haar grondgebied. Tevens kan de gemeente invulling geven aan politieke doelstellingen op het gebied van sectoraal beleid zoals Volkshuisvesting en Economie. De nota grondbeleid 2025-2028 is een herziening van de nota grondbeleid 2017-2018. De nota grondbeleid 2017-2018 was voor een korte periode tot aan de fusie vastgesteld. Echter is na de fusie de nota voor langere periode gehanteerd. Voor de periode 2025 tot en met 2028 is een geactualiseerde nota gemaakt.
Voorgesteld besluit I. Vast te stellen de Nota Grondbeleid 2025-2028
Het onderwerp is ook geagendeerd voor de beeldvormende commissie van 9 januari. De was-wordt-lijst wordt nog toegevoegd.
Bijlagen
-
12
Commissieleden kunnen vragen voor de rondvraag voorafgaand aan de commissievergadering Ruimte tot woensdag 16.00 uur naar griffie@noordwijk.nl sturen.
-
13Sluiting