Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraadsvergadering

donderdag 6 februari 2025

20:00 - 23:00
Locatie

Gemeentekantoor Noordwijkerhout, Herenweg 4

Voorzitter
W.J.A. Verkleij
Toelichting

In de raadsvergadering besluit de gemeenteraad over de voorstellen die zijn voorgelegd. Tijdens de raadsvergadering kunnen raadsleden moties of amendementen (wijzigingsvoorstellen) indienen. De besluitvorming over een voorstel vindt op dezelfde avond plaats, tenzij de raad anders beslist.


De gemeenteraad vergadert in 3 stappen
- Tijdens de beeldvormende commissievergadering halen de raadsleden eerst informatie op. Ze vormen zich een beeld van een onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie.
- In de meningsvormende vergadering stellen de leden daarna vragen aan de verantwoordelijke wethouder, ze gaan met elkaar in debat en bepalen hun standpunt.
- Ten slotte neemt de gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsvergadering een besluit over het onderwerp. De fracties gaan met elkaar in debat en het college beantwoordt politieke vragen en legt verantwoording af over het voorstel dat voorligt.


Kijk live mee
De vergadering is te volgen via https://channel.royalcast.com/noordwijk/#!/upcoming.
De stukken zijn digitaal te raadplegen via het Raadsinformatiesysteem (www.noordwijk.nl/gemeenteraad).


Kom inspreken
Je kan als inwoner of organisatie inspreken bij een commissie- of raadsvergadering. Inspreken betekent dat je tijdens een vergadering de commissie- of raadsleden kort je mening over een onderwerp geeft. Zo nodig kunnen de raadsleden je vragen stellen over je inspraak.


Aanmelden
Als je wilt inspreken, meld je dan minstens 24 uur voor aanvang van de vergadering aan bij de griffie via het e-mailadres griffie@noordwijk.nl. Vermeld in je e-mail je naam, het onderwerp waarover je wilt inspreken en of je over het onderwerp eerder met de gemeente contact hebt gehad.


Wanneer inspreken
- Bij een openbare beeldvormende of meningsvormende commissievergadering kan je inspreken over een onderwerp dat op de agenda van die vergadering staat, of over een ander onderwerp dat je bij de raadscommissie onder de aandacht wilt brengen.
- Bij een openbare gemeenteraadsvergadering kan je alleen inspreken over een onderwerp dat op de agenda van die vergadering staat.


Meer weten?
Neem voor meer informatie over de gemeenteraad en inspreken contact op met de griffie, het ondersteunende orgaan van de gemeenteraad. Dat kan via telefoonnummer +31 71 36 60 429 of via griffie@noordwijk.nl.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3

    Van de raadsleden Brekelmans (VVD) en Kruse (PvdI) is een initiatiefvoorstel ontvangen. Dit initiatiefvoorstel wordt voor advies uitgezet bij het college. Dit punt is niet als agendapunt maar als mededeling opgenomen.

  4. 4
    Inventarisatie insprekers
  5. 6

  6. 7
    Installatie en benoemingen
  7. 7.a
    Afscheid van John van der Klaauw, raadslid namens de Partij voor de Inwoners (wegens verhuizing naar buiten de gemeente)
  8. 7.b

    Richard Brouwer kan niet aanwezig zijn bij de commissie geloofsbrieven, het lid Meiland-Van den Burg zal hem vanavond vervangen tijdens de commissie geloofsbrieven. 


    In de raadsvergadering van 6 februari legt de heer W. Hoek, nadat de raad heeft besloten tot toelating, in handen van de voorzitter de verklaring en belofte af.


    1. Ik verklaar dat ik, om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
    2. Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
    3. Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.


    Antwoord: Dat verklaar en beloof ik.

  9. 8
    VASTSTELLING HAMERSTUKKEN
  10. 9

    Dit nieuwe veiligheidsbeleid schetst onze koers op het integrale veiligheidsterrein in de periode 2025-2028. Het benoemt de prioritaire veiligheidsthema’s, hoofdlijnen van de aanpak en de doelen die we ons hebben gesteld. De aanpak wordt verder gedetailleerd in het ‘Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid 2025-2028’. De prioriteiten zijn in augustus van dit jaar besproken met de gemeenteraad. De voorgestelde koers is daarbij onderschreven onder de raad en in deze nota vastgelegd en verder uitgewerkt. Met deze nota beschikken we als gemeente Noordwijk over een actueel strategisch veiligheidskompas. Tevens voldoen we aan artikel 38b van de Politiewet 2012, dat stelt dat gemeenten tenminste een maal in de vier jaar veiligheidsdoelen dienen vast te stellen.

  11. 10

    De vernieuwde nota reserves en voorzieningen 2025-2028 vloeit voor uit de “financiële verordening 2023” van de gemeente Noordwijk en vervangt de eerder vastgestelde nota reserves en voorzieningen 2020, waarbij nieuwe inzichten en actuele ontwikkelingen zijn verwerkt om een solide financieel kader te waarborgen. Er zijn een aantal reserves en voorzieningen nieuw, op te heffen, muteren en gewijzigde beschrijving in de voorliggende nota. In de financiële verordening staat in artikel 17.1 dat het college eens in de vier jaar een nota reserves en voorzieningen aan de raad aanbiedt. Deze nota is primair bedoeld als instrument ten behoeve van de kaderstellende rol van de Gemeenteraad en vormt daarmee het formele kader waarbinnen het college en de ambtelijke organisatie met reserves en voorzieningen dient om te gaan. Daarnaast vervult het een ondersteunende rol bij het opstellen van de jaarrekening en de (meerjaren)begroting.


    Update 29 januari 2025: Verzoek tot aanpassing is uitgezet bij de fracties;


    In de nota is op bladzijde 10 aangegeven  “waardoor er geen gebruik gemaakt wordt van deze inkomensfunctie.” Dit moet weggehaald worden. Dit staat op bladzijde 10 van de Nota reserves en voorzieningen 2025-2028 (niet de bijlage). Dit na aanleiding van een vraag van een raadslid.

  12. 11

    Stichting Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek (hierna te noemen: stichting OBODB) voert sinds 1999 het bevoegd gezag over de openbare scholen in de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen. Op dit moment wordt het openbaar basisonderwijs bestuurd door een College van Bestuur en een Raad van Toezicht. Daarnaast werken de deelnemende gemeenten samen in het ‘Gemeentelijk toezichtsorgaan openbaar basisonderwijs Duin- en Bollenstreek’, waarin de onderwijswethouders zitting hebben.



    Door wijzigingen in de wetgevingen van de Wet op het primair onderwijs (WPO), de Wet versterking bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR 2021) en de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) veranderen de verhoudingen tussen de gemeenteraad en het college van B&W op het gebied van extern toezicht op het openbaar onderwijs. Deze wetswijzigingen vragen dan ook om een wijzigingen van de statuten en maken het opheffen van het bestaande gemeenschappelijke orgaan noodzakelijk, opdat de rollen en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad en het college van B&W beter aansluit bij de vernieuwde wettelijke kaders.


    Update griffie 16-01-2025: voor dit agendapunt wordt geen was-wordt lijst toegevoegd. In de presentatie wordt toegelicht wat de wijzigingen zijn in de statuten.

  13. 12

    In 2023 is voor het plangebied Brongeest een stedenbouwkundig plan vastgesteld met de verkaveling van het woningbouwprogramma en buitenruimte. Het ontwerp beeldkwaliteitsplan beschrijft daarbij de gewenste beeldkwaliteit. Het Beeldkwaliteitsplan Bronsgeest vormt het kwalitatieve kader en de brug tussen ontwerp en bouwfase.

  14. 13

    Een Exploitatieplan Bronsgeest is de basis om de kosten te kunnen verhalen en locatie-eisen te kunnen stellen voor de gebiedsontwikkeling Bronsgeest. Met dit besluit wordt het Exploitatieplan geactualiseerd. De stukken hebben van 6 december 2023 tot en met 16 januari 2024 ter inzage gelegen. De zienswijzen zijn beantwoord in de Nota van beantwoording zienswijzen. Na vaststelling zal het Exploitatieplan Bronsgeest, eerste herziening gelijktijdig met het Uitwerkingsplan Bronsgeest 2023 en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder bekend worden gemaakt en ter inzage worden gelegd.

  15. 14

    Om Noordwijkse starters op de woningmarkt te helpen om een woning te kopen verstrekt de gemeente Noordwijk via de SVn startersleningen. Een tijdige aanvulling van het fonds is nodig om de starterslening te kunnen blijven aanbieden.

  16. 15

    Via het college is het verzoek ontvangen om de financiering overhevelen bouwtaken (500.000 euro per jaar voor 2 jaar uit de algemene reserve) toe te voegen aan de meningsvormende commissie Ruimte van januari en de daaropvolgende raadsvergadering van 6 februari 2025.



    Op 19 december 2024 heeft de raad besloten met ingang van 1 januari 2027 de bouwtaken intern bij de gemeente Noordwijk te beleggen. Op aangeven van de griffie is het financiële besluit voor het beschikbaar stellen van de 2 x 500K uit het geheime raadsvoorstel over de ODWH gehaald. Immers de Gemeentewet staat het niet toe om in het geheim in een raadsvergadering te besluiten over het vaststellen of wijzigen van de begroting. Het beschikbaar stellen van middelen uit de algemene reserve is een besluit tot het wijzigen van de begroting.


    Om het proces tot het overhevelen van de bouwtaken te begeleiden is extra capaciteit benodigd. Het college heeft financiële middelen nodig om het raadsbesluit tot implementatie bouwtaken uit te voeren en daarmee snel te starten. Vandaar dat de agendacommissie het onderwerp heeft toegevoegd aan de agenda.

  17. 16

    Aan de Susanna van Ettenstraat 2 in Noordwijk staat een oud KPN-gebouw dat vroeger een telefooncentrale was. Dit gebouw is niet langer nodig en kan worden vervangen door een kleiner gebouw aan de noordkant van het terrein. De rest van de grond kan gebruikt worden om nieuwe woningen te bouwen. Het plan is om 24 appartementen te maken. Dit past echter niet binnen het huidige bestemmingsplan ‘Noordwijk Binnen’, dat het terrein als bedrijfsgrond met een nutsfunctie aanduidt. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt woningbouw op deze plek mogelijk gemaakt.


    Het onderwerp is besproken in de meningsvormende commissie van 4 november en het volgende advies is geconcludeerd:


    De commissie van 4 november 2024 heeft besloten om het onderwerp door te zetten als hamerstuk naar de gemeenteraad en te agenderen zodra de anterieure overeenkomst gesloten is en benodigde stukken gereed zijn.


    Inmiddels is alles gereed en klaar. Bijlage E, F & G zijn toegevoegd. Het raadsvoorstel-, raadsbesluit en de andere stukken zijn ongewijzigd.

  18. 17
    Ter stemming
  19. 18

    Het voorliggende gewijzigd vast te stellen bestemmingsplan maakt het mogelijk om op de oorspronkelijk agrarische kavels van Duindamseweg 1 en 3A in Noordwijk een cluster van maximaal 22 Greenportwoningen te realiseren op kavels van ten minste 600 m2. Van de twee woningen op de betrokken percelen blijft de woning Duindamseweg 3A gehandhaafd. De woning Duindamseweg 1 zal worden gesloopt. Het ontwerp van het plan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn 15 ontvankelijke zienswijzen ingediend die aanleiding hebben gegeven om het plan te wijzigen. De raadscommissie en raad hebben op respectievelijk 4 juli en 11 juli 2024 vergaderd over het toenmalige raadsvoorstel. Sindsdien zijn er stukken aangepast. De behandeling van het raadsvoorstel voor vaststelling is vervolgens op 5 december uitgesteld omdat er nog een anterieure overeenkomst moest komen. Dat is inmiddels gebeurd.


    Update 10 januari 2025:
    De Raad van State heeft onlangs uitspraken gedaan die ingrijpende consequenties hebben voor de gangbare praktijk bij “stikstofonderzoek”. Het gevolg is dat we wederom lopende het proces van vaststelling helaas moeten (her)overwegen of het bestemmingsplan Duindamseweg 1-3 rijp is voor besluitvorming. In de beeldvormende commissie op 9 januari 2025 is niet inhoudelijk gesproken over het plan maar over de memo over de recentelijke uitspraken van de Raad van State en de mogelijke gevolgen en risico's.
    Het advies van de wethouder wordt gevolgd om als het mogelijk is vóór de meningsvormende commissie meer informatie en juridisch advies te sturen naar de gemeenteraad en het dan alsnog te behandelen (beeldvorming en meningsvorming). Indien dit niet lukt is het advies om de procedure voorlopig te stoppen. De meerderheid van de fracties kan zich daarin vinden.


    Update 13 januari 2025:
    Op 20 januari 2025 volgt meer informatie vanuit het college.


    Update 21 januari 2025:
    Er is een memo van het college toegevoegd zoals toegezegd in de beeldvormende commissie. Het advies luidt: 'Er zijn echter geen juridische belemmeringen om het bestemmingsplan Duindamseweg 1-3 vast te stellen. Er is ook geen reden om het bestemmingsplan aan te passen. Daarom wordt er geadviseerd om de besluitvorming over het bestemmingsplan te vervolgen.'


    Update 23 januari 2025:
    Er is contact opgenomen met de ambtelijke ondersteuning n.a.v. vragen over een recente publicatie in het Leidsch Dagblad. Bovenstaande informatie en de memo van 21 januari 2025 is actueel.

  20. 19

    Ter bespreking.
    Besluitvorming vindt plaats op dezelfde avond, tenzij raad anders beslist.

  21. 20

    Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft de gemeenteraad van Noordwijk een nieuwe rol gekregen bij bepaalde aanvragen om omgevingsvergunningen. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de raad voor een aantal afspraken vast te leggen over de werkwijze rondom vergunningen op de zogenaamde adviesrechtlijst. Het doel van deze afspraken is ervoor te zorgen dat de afwegingen in het kader van individuele aanvragen transparant en juridisch houdbaar worden gemaakt en dat het grootste deel van de aanvragen binnen de wettelijke beslistermijn kan worden afgehandeld.


    Het onderwerp is ook geagendeerd voor de beeldvormende commissie van 9 januari.
    Update 20 januari 2025: Er is aanvullende informatie (voorbeeld casus) gepubliceerd n.a.v. vragen bij de beeldvormende commissie.

  22. 20.a

  23. 21

    15 minuten per actuele motie.
    Besluitvorming vindt plaats op dezelfde avond, tenzij de raad anders beslist.

  24. 22

    Indiener: Van Dokkum (GroenLinks-PvdA)
    Mede-indiener: Koppel (Lijst6)

  25. 23
    Sluiting