Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Welzijn

woensdag 4 december 2024

20:00 - 22:00
Locatie

Gemeentekantoor Noordwijkerhout, Herenweg 4

Voorzitter
C. Meiland
Toelichting

Deze vergadering is een meningsvormende commissievergadering.


De gemeenteraad vergadert in 3 stappen
- Tijdens de beeldvormende commissievergadering halen de raadsleden eerst informatie op. Ze vormen zich een beeld van een onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie.
- In de meningsvormende vergadering stellen de leden daarna vragen aan de verantwoordelijke wethouder, ze gaan met elkaar in debat en bepalen hun standpunt.
- Ten slotte neemt de gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsvergadering een besluit over het onderwerp. De fracties gaan met elkaar in debat en het college beantwoordt politieke vragen en legt verantwoording af over het voorstel dat voorligt.


Kom inspreken over een onderwerp op de agenda
U heeft het recht tijdens de commissievergaderingen in te spreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Als u van uw spreekrecht gebruik wilt maken, meldt u zich dan minstens 24 uur voor aanvang van de vergadering aan bij de griffie. Dat kan via telefoonnummer 071 - 36 60 429 of via griffie@noordwijk.nl.


Andere vragen aan de raad
U kunt ook bij de griffie terecht als u de gemeenteraad wilt bereiken over een onderwerp dat niet op de agenda van een commissie staat of voor andere vragen over de raad.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3.a

  4. 3.b

  5. 4
    Inventarisatie insprekers
  6. 5

    20.15 uur - 20.30 uur
    Dit is een standaard onderdeel van de commissieagenda. Commissieleden en het college kunnen hier kort onderwerpen inbrengen/terugkoppelen over aangelegenheden uit de Gemeenschappelijke Regelingen die de commissie aangaan, zoals de ISD Bollenstreek.

  7. 6

    In samenspraak met de schoolbesturen heeft de raad van Noordwijk op 5 juli 2018 het Integraal huisvestingsplan onderwijs 2018-2033 (IHP) vastgesteld. In dat kader heeft het schoolbestuur De Noordwijkse School in 2018 een aanvraag ingediend om te komen tot een plan voor duurzame renovatie en uitbreiding, dan wel vervangende nieuwbouw van De Noordwijkse School. Hiervoor werd bij raadsbesluit van 15 juni 2021 een voorbereidingskrediet van € 50.000,-- beschikbaar gesteld t.b.v. een variantenstudie op basis waarvan een keuze gemaakt kon worden voor duurzame renovatie en uitbreiding dan wel vervangende nieuwbouw van De Noordwijkse School.
    Het college had de raad toegezegd om parallel aan het opstellen van het voorlopig ontwerp voor de Noordwijkse School een planontwikkeling voor te bereiden voor het DPO terrein (raadsbrief 11 januari 2023). In dat kader heeft de raad een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld t.b.v. de planstudie voor de herontwikkeling van de DPO-locatie in samenhang met de planontwikkeling van De Noordwijkse School (raadsbesluit d.d. 19 december 2023). Op 24 januari 2024 heeft de raad op basis van de variantenstudie de keuze vastgesteld voor volledige nieuwbouw op de huidige locatie (variant C). Verder is besloten om het bouwprogramma aan te vullen met het programma ter herontwikkeling van de DPO-locatie en om een 2de voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen aan het schoolbestuur om te komen tot een voorlopig ontwerp voor het schoolgebouw.
    Inmiddels is het definitieve ontwerp in de stuurgroepvergadering vastgesteld (11 juli 2024). De raad wordt nu gevraagd om het definitieve ontwerp voor de vervangende nieuwbouw van het schoolgebouw De Noordwijkse School vast te stellen en het benodigde bouwkrediet hiervoor beschikbaar te stellen. De nieuwbouw omvat een eigentijdse schoolvoorziening met 12 leslokalen, een teamkamer, een speellokaal, een aula met keuken, een educatief dakterras en een kinderopvangvoorziening. Twee lokalen zijn multifunctioneel ingericht en kunnen buiten de schooltijden gebruikt worden voor groepsactiviteiten van maatschappelijke organisaties en omwonenden.

  8. 7

    Het college van B&W stelt de raad voor om extra budget beschikbaar te stellen in 2024 en 2025 voor Stichting de Muze Noordwijk, om cashflowproblemen op korte termijn te voorkomen. Daarmee wordt faillissement voorkomen. Tegelijkertijd werkt de gemeente samen met het bestuur van Stichting de Muze aan een plan waarin we toewerken naar een toekomstbestendige Muze. Dit plan wordt in 2025 aan de gemeenteraad voorgelegd.


    In de agendacommissie van 4 november is besloten (op verzoek van lid Van Dokkum PvdA) om de volgende twee subpunten onder voorbehoud toe te voegen:


    - De afgesproken harmonisatie van de huren voor Stichtingen en verenigingen, deze afspraak is opgenomen in de cultuurnota.
    - Het huidige beleid ten aanzien van de huisvesting van stichtingen en verenigingen in de gemeente Noordwijk.


    Verzoek lid Van Dokkum:


    Wij hebben vernomen dat van de kant van de Muze de huurcontracten met alle verenigingen die daar een ruimte huren worden beëindigd. Dit met het oog op een in de cultuurnota afgesproken harmonisatie van de huren voor de stichtingen en verenigingen die gebruik maken van de Muze. Voor sommige verenigingen betekent dit een huurverhoging, die zij niet kunnen dragen. De Muze, vastgoed in eigendom van de gemeente, zou wat ons betreft zichzelf niet uit de markt moeten prijzen voor de maatschappelijke functie; onderdak voor deze stichtingen en verenigingen, waar we als gemeente De Muze nu juist mede voor in het leven hebben geroepen.


    Daarnaast hebben we het vervallen van de huisvesting van diverse organisaties met eveneens een maatschappelijke betekenis in het DPO gebouw in het verschiet. Herhuisvesting is nog onzeker. Graag zouden we in een commissievergadering worden geïnformeerd over het huidige gevoerde beleid ten aanzien van huisvesting van stichtingen en verenigingen in onze gemeente en ons een beeld willen vormen van eventueel daarin mogelijk te nemen stappen tot verbetering.

  9. 8

    Het college wordt gevraagd om de startnotitie beleidsplan arbeidsmigranten vast te laten stellen door de raad. In de startnotitie staan de uitgangspunten en voorgestelde maatregelen beschreven voor de uitwerking van het beleidsplan arbeidsmigranten, waarin de gemeente Noordwijk een aanpak opstelt voor hoe om te gaan met arbeidsmigratie de komende jaren. Met als doel meer grip en sturing op arbeidsmigratie. Het college legt de startnotitie beleidsplan arbeidsmigranten voor aan de raad om vast te stellen. Na vaststelling door de raad, is het college voornemens een uitgebreid participatietraject met diverse stakeholders te volgen.

    Voorgesteld besluit

    I. De raad de uitgangspunten en voorgestelde oplossingsrichtingen zoals is opgenomen in de startnotitie beleidsplan arbeidsmigranten vast te laten stellen.

  10. 9

    Commissieleden kunnen vragen voor de rondvraag voorafgaand aan de commissievergadering Welzijn tot dinsdag 16.00 uur naar griffie@noordwijk.nl sturen.

  11. 10
    Sluiting