Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

donderdag 23 mei 2024

20:00 - 22:00
Locatie

Gemeentekantoor Noordwijkerhout, Herenweg 4

Toelichting

Deze vergadering is een meningsvormende commissievergadering.


De gemeenteraad vergadert in 3 stappen
- Tijdens de beeldvormende commissievergadering halen de raadsleden eerst informatie op. Ze vormen zich een beeld van een onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van een presentatie.
- In de meningsvormende vergadering stellen de leden daarna vragen aan de verantwoordelijke wethouder, ze gaan met elkaar in debat en bepalen hun standpunt.
- Ten slotte neemt de gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsvergadering een besluit over het onderwerp. De fracties gaan met elkaar in debat en het college beantwoordt politieke vragen en legt verantwoording af over het voorstel dat voorligt.


Kom inspreken over een onderwerp op de agenda
U heeft het recht tijdens de commissievergaderingen in te spreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Als u van uw spreekrecht gebruik wilt maken, meldt u zich dan binnen 24 uur voor aanvang van de vergadering aan bij de griffie. Dat kan via telefoonnummer 071 - 36 60 429 of via griffie@noordwijk.nl.


Andere vragen aan de raad
U kunt ook bij de griffie terecht als u de gemeenteraad wilt bereiken over een onderwerp dat niet op de agenda van een commissie staat of voor andere vragen over de raad.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3.a

    Ter vaststelling.

  4. 3.b

    Ter vaststelling.

  5. 4
    Inventarisatie insprekers
  6. 5

    20.15 uur - 20.30 uur
    Dit is een standaard onderdeel van de commissieagenda. De commissieleden en het college kunnen hier kort onderwerpen inbrengen/terugkoppelen over aangelegenheden uit de Gemeenschappelijke Regelingen die de commissie aangaan, zoals ODWH.

  7. 6

    In de raadsvergadering van 14 maart is met een ordevoorstel besloten dit onderwerp nog niet te agenderen maar terug te sturen naar de Agendacommissie om het opnieuw te agenderen omdat sommige fracties nog wachten op extra informatie en de informatie nog verder willen bespreken. 


    Aan De Boender 7 en 10 te Noordwijk hebben in het verleden een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden waarvoor geen omgevingsvergunning is aangevraagd. Deze ontwikkelingen worden gelegaliseerd. De legalisatie bestaat uit het toestaan van twee koelcellen, kasruimte en bedrijfsbebouwing aan De Boender 7 en het toestaan van een overkapping voor materiaalopslag en een opslag voor gereedschap aan De Boender 10.



    Voorgesteld besluit: De raad van de gemeente Noordwijk, gelezen het voorstel van het college van 9 januari 2024 gelet op artikel 2.27 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht, BESLUIT: I. te verklaren geen bedenkingen te hebben tegen het (voorgenomen) besluit tot het verlenen van medewerking aan de gevraagde omgevingsvergunning ‘De Boender 7 en 10, Noordwijk’; II. de ontwerpverklaring van geen bedenkingen vrij te geven voor terinzagelegging Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 14 maart 2024.


    Update 7 maart Amendement van PvdA toegevoegd
    Update 14 maart het onderwerp gaat terug naar de agendacommissie om het opnieuw in te plannen

  8. 7

    Vakantiepark ‘Duinrust’ is een vakantiepark in het buitengebied van Noordwijk. Het park ligt tegen de duinrand van het strand van Noordwijk aan. Het plan is om het vakantiepark uit te breiden met drie extra recreatiechalets. Dit omdat het park in het seizoen 100% bezetting kent en er meer vraag is naar chalets dan aanbod. Deze chalets komen in de plaats van een verouderde kinderspeelplaats en open opslag van materialen. Daarnaast wordt verzocht om de tijdelijke vergunning voor de receptie om te zetten naar een permanente vergunning op de huidige locatie. 


    Er kan alleen afgeweken worden van het bestemmingsplan ‘duinrand’ met een uitgebreide omgevingsvergunning. De gemeenteraad wordt gevraagd een  besluit te nemen waarmee zij aangeeft geen bedenkingen te hebben tegen de afwijking.

  9. 8

    Het voorliggende bestemmingsplan maakt op twee agrarische percelen aan de Achterweg tussen de nummers 7 en 9 en aan de Herenweg naast nummer 151, twee greenportwoningen planologisch mogelijk. Deze greenportwoningen komen voort uit een grondruil, waardoor de gemeente de ontsluiting van de nieuwe uitbreidingswijk Offem Zuid en het toekomstige Achterweggebied kan aanleggen. Dit is besloten in de raadsvergadering van 10 mei 2022. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er is één zienswijze ingediend.

    Voorgesteld besluit

    I. het bestemmingsplan ‘Achterweg tussen 7 en 9 en Herenweg naast 151 te Noordwijk’ (NL.IMRO.0575.BPLGAchterHerenwNW-VA01) vast te stellen; 
    II. het bestemmingsplan ‘Achterweg tussen 7 en 9 en Herenweg naast 151 te Noordwijk’ te publiceren en ter inzage te leggen.

  10. 9

    Het voorliggende gewijzigd vast te stellen bestemmingsplan maakt het mogelijk om op de oorspronkelijk agrarische kavels van Duindamseweg 1 en 3A in Noordwijk een cluster van maximaal 22 Greenportwoningen te realiseren op kavels van ten minste 600 m2. De huidige agrarische percelen zijn i.v.m. de schaalvergroting van de laatste decennia te klein voor vitale bollenteelt. Van de twee woningen op de betrokken percelen blijft de woning Duindamseweg 3A gehandhaafd. De woning Duindamseweg 1 zal worden gesloopt. Het ontwerp van het plan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn 15 ontvankelijke zienswijzen ingediend die aanleiding hebben gegeven om het plan te wijzigen.

    Voorgesteld besluit

    I) De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen**;**
    II) het bestemmingsplan ‘Duindamseweg 1 – 3’ (NL.IMRO.0575 .BPDuindamseweg1en3-VA01) gewijzigd vast te stellen**;**
    III) het bestemmingsplan ‘Duindamseweg 1 – 3’ te publiceren en ter inzage te leggen**.**

  11. 10

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Meer dan 20 wetten zijn geheel of gedeeltelijk overgegaan in Omgevingswet. In de op 21 mei 2019 vastgestelde verordening Kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving omgevingsrecht staan verwijzingen naar wetten die nu opgenomen zijn in de Omgevingswet. De verordening Kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving moet daarom te worden aangepast. In de verordening die nu voorligt zijn de verwijzingen en definities aangepast overeenkomstig de nieuwe wetgeving. De wijzigingen zijn beleidsneutraal, er wordt door de komst van de Omgevingswet verwezen naar andere bepalingen die echter inhoudelijk niet anders zijn dan voorheen.


    In de Omgevingswet is de bekende trits ‘VTH’ (vergunningverlening, toezicht en handhaving) vervangen door het woordpaar: uitvoering en handhaving. Dit woordpaar keert daarom ook terug in de titel van de herziene verordening.

  12. 11

    Met de 14e wijziging gemeenschappelijke regeling ODWH – ontwerp wordt het berekenen van de stemverhoudingen in het algemeen Omgevingsdienst West-Holland (hierna: ODWH) gewijzigd. Met de nieuwe wijze van berekenen behoudt Noordwijk (nipt) de grootste stem in het algemeen bestuur en haar aanspraak op een vaste plek in het dagelijks bestuur. Wanneer Noordwijk de aan de ODWH besteedde bouwtaken op enig moment echter zou terugnemen, vermindert het stemgewicht van Noordwijk dusdanig dat zij niet meer bij de grootste deelnemers behoort, terwijl zij verhoudingsgewijs al meer van haar stemgewicht heeft ingeleverd dan de andere deelnemers. De ontwerpwijziging is nu voorgelegd aan de Raad voor zienswijze.

    Voorgesteld besluit

    I. Een zienswijze in te dienen tegen de voorgestelde 14e wijziging gemeenschappelijke regeling ODWH.

  13. 12

    Commissieleden kunnen vragen voor de rondvraag voorafgaand aan de commissievergadering Ruimte tot woensdag 16.00 uur naar griffie@noordwijk.nl sturen.

  14. 13
    Sluiting